رژیم کتوژنیک و کبد چرب با هم ارتباط دارند؟
یکی از سوالات مرتبط با رژیم کتوژنیک که خیلی پرسیده میشه این هست که آیا رژیم کتوژنیک و کبد چرب با هم ارتباط دارن یا نه؟ برای جواب به این سوال باید موضوع رو عمیق تر دنبال کنیم. به همین خاطر توی قدم اول انواع مختلف کبد چرب رو بررسی میکنیم. کبد چرب معمولا از دو طریق اتفاق میوفته. مورد اول مربوطه به مصرف زیاد الکل هست.
مورد دوم هم مربوط به نداشتن برنامه غذایی درست و سالمه که در نهایت باعث تجمع چربی در کبد میشه.به مورد اول کبد چرب الکلی و مورد دوم کبد چرب غیرالکلی گفته میشه. نکته ی مثبت در مورد بیماری کبد چرب غیر الکلی اینه که در صورت بروز، میشه با یک برنامه غذایی درست اون رو برطرف کرد.
این مطلب برای چه افرادی مفید است ؟
- برای افرادی که با مشکل کبد چرب دست و پنجه نرم میکنن.
- افراید که به دنبال یک رژیم غذایی مناسب برای درمان کبد چرب و کاهش وزن هستن.
- افرادی که در مورد ارتباط رژیم کتوژنیک و کبد چرب شنیدن اما هنوز از موثر بودن رژیم کتو اطمینان لازم رو ندارن.
فهرست موضوعی این مطلب
- رژیم کتوژنیک و کبد چرب ؛ بیماری کبد چرب چیست ؟
- 4 علت اصلی کبد چرب
- بیماری کبد چرب درمان میشود؟
- رژیم کتوژنیک و کبد چرب
رژیم کتوژنیک و کبد چرب ؛ بیماری کبد چرب چیست ؟
بیماری کبد چرب به بیماری گفته میشه که در اون حجم زیادی از چربی توی کبد جمع شده باشه. ممکنه بگین این طبیعیه که کبد چربی رو ذخیره کنه! بله درسته اما چربی ذخیره شده به صورت طبیعی به شکلی هست که اگر بدن انرژی خودش رو از دست داد، کبد از اون برای تامین انرژی بدن استفاده کنه. زمانی که بیماری کبد چرب اتفاق میوفته در واقع چربی های ذخیره شده در کبد بیشتر 5% از وزن کبد رو به خودشون اختصاص میدن. به این حالت کبد چرب گفته میشه.
آیا بیماری کبد چرب خطرناک است؟
یکی از سوالات دیگه ای که معمولا افراد در موردش دچار سردرگمی میشن این هست که آیا بیماری کبد چرب خطرناکه یا نه؟ در جواب به این سول باید بگیم در صورتی که جلوی اون گرفته نشه و از حالت اولیه خارج بشه میتونه مشکلاتی رو ایجاد کنه.
یه یکی از این مشکلات استئاتواپاتیت غیر الکلی گفته میشه. استئاتواپاتیت غیر الکلی باعث ایجاد التهاب و زخم شدن کبد میشه.این التهاب به مرور زمان باعث از بین رفتن و مرگ سلولهای کبد میشه. در نهایت هم با اوت کردن، این بیماری به سیروز یا سرطان کبد منجر میشه.
با توجه به آمار گرفته شده، به صورت میانگین ۷ تا ۳۰ درصد از افراد به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا و استئاتواپاتیت رو هم تجربه میکنن. با توجه به توضیحاتی که داده شد حتما باید حواستون به زنگ خطر کبد چرب غیر الکلی باشه. زمانی که کبد هنوز در مرحله کبد چرب غیر الکلی هست، هنوز هیچ التهابی ایجاد نشده و یا در صورت بروز، خیلی خفیف هستش.
دقت کنید که کبد چرب غیر الکلی به خودی خود نمیتونه به کبد آسیب برسونه. در صورتی که بیماری استئاتواپاتیت غیر الکلی ایجاد بشه میتونه مشکل ساز باشه. در نتیجه در صورت بروز کبد چرب غیر الکلی با اقدام سریع برای درمان میتونید جلوی مشکلات جدی تر رو بگیرید.
حتما بخوانید » خواص زردچوبه برای کبد
4 علت اصلی کبد چرب
با توجه به تحقیقات انجام شده هنوز دلیل مشخص و واضحی برای این بیماری مشخص نشده. اما نکته ای که وجود داره این هست که این بیماری با یک سری از مشکلات متابولیک مثل مقاومت به انسولین، دیابت، چاقی، چربی در خون و کلسترول بالا ارتباط مستقیم داره. شما میتونید با داشتن رژیم غذایی مناسب در کنار ورزش و البته با توجه به شاخص های ژنتیکی ، کبد چرب رو تا حد زیادی درمان کنید. نکته دیگه که نباید فراموش بشه این هست که باکتری های روده هم میتونن روی سلامت کبد موثر باشن.
1. رژیم غذایی و کبد چرب ؛ تاثیر قند روی بیماری کبد چرب
خب اگر قرار باشه در مورد مهم ترین دلیل ایجاد بیماری کبد چرب صحبت کنیم، باید به قند ها اشاره کنیم. شاید در این خصوص اطلاع نداشته باشید اما قند موجود در میوه که فروکتوز نام داره، میتونه به کبد فشار خیلی زیادی بیاره. همین موضوع در نهایت باعث میشه حجم زیادی از چربی در کبد ذخیره بشه که باعث بیماری کبد چرب غیر الکلی میشه.
ماجرا به همین جا ختم نمیشه. زمانی که قند با چربیهای اشباع شده ترکیب میشن اوضاع بدتر هم میشه. البته این نکته رو فراموش نکنید که خود چربیهای اشباع برای کبد مشکلی ایجاد نمیکنن و ترکیب چربی های اشباع و قند هست که مشکل سازه.
زمانی که قند زیادی وارد بدن و خون میشه، بدن مجبور میشه برای جبران این قند، انسولین بیشتری ترشح کنه. بنابراین گلیکوژن ها ساخته و به یک اندازه مشخصی ذخیره میشن. زمانی که تولید اون ها بیش از حد معمول شد، کبد مجبور میشه گلوکز اضافه رو به چربی تبدیل کنه.
همین موضوع باعث میشه تا در نهایت یک فرد به بیماری چاقی و اضافه وزن دچار بشه. چربی های دور شکم و پهلو معمولا به دلیل مصرف بالای قند و کربوهیدرات و در نهایت تبدیل اونها به چربی در بدن ایجاد میشن.مشکل دیگه ای که بعد از مصرف زیاد چربی و قند همراه با هم باید انتظارشو بکشید، مقاومت به انسولین هست.
زمانی که این اتفاق میوفته ارتباط انسولین ها با بدن نامفهموم میشه. در نتیجه چربی ها دوباره به جریان خون انتقال پیدا میکنن. توی همچین حالتی بدن دچار سردرگمی میشه. در نتیجه برای حل این مشکل چربی ها رو دوباره به سمت کبد میفرسته و اوضاع از اون چیزی که هست بدتر میشه. با به وجود اومدن این چرخه کبد دائما چرب و چربتر میشه.
حتما بخوانید » رژیم لاغری 20 کیلویی در 30 روز
رژیم کتوژنیک و کبد چرب و تاثیر مثبت روی کنترل قند ها
یکی از ارتباط های رژیم کتوژنیک و کبد چرب دقیقا همینجاست. اگر در مورد رژیم کتوژنیک اطلاعات لازم رو داشته باشید، میدونید در طول دوره این رژیم قند ها و کربوهیدرات ها به شدت محدود میشن. در نتیجه بدن و کبد شروع به استفاده از منابع چربی برای تامین انرژی خودش میکنه. این باعث میشه که چربی سوزی و لاغری در کنار سلامت کبد اتفاق بیوفته.
2. ژنتیک و بیماری کبد چرب
یکی دیگه از دلایل اصلی به وجود اومدن کبد چرب موضوع ژنتیک هست. مشکلی که این دسته از افراد دارن این هست که احتمال بروز استئاتواپاتیت غیر الکلی توی این افراد بیشتره. سوالی که پیش میاد اینه که خب چطوری بفهمیم که این مشکل رو به صورت ژنتیکی داریم یا نه ؟
برای فهمیدن این موضوع کافیه یک تست ژنتیک بدید تا همه چیز کاملا مشخص بشه. خبر خوب اینه که اگر شما به صورت ژنتیکی هم این مشکل رو داشته باشید، میتونید با عمل به یک رژیم غذایی مناسب مسئله کبد چرب غیر الکلی رو کنترل کنید. اینجاست که دوباره پای ارتباط رژیم کتوژنیک و کبد چرب به داستان باز میشه. شما میتونید با استفاده از یک رژیم کتوی اصولی این مشکل رو کنترل کنید.
3. بیماری کبد چرب و فعالیت بدنی ( ورزش کردن )
مورد سومی که اگر افراد رعایت کنن از شر بیماری کبد چرب غیر الکلی در امان میمونن ورزش کردن و فعالیت های بدنی هست. با ورزش کردن قند های موجود در بدن برای تامین انرژی سوزونده میشه. در نتیجه حساسیت به انسولین بالاتر میره و در نهایت هم چربی های اضافه با بالارفتن متابولیسم و سوخت و ساز بدن، سوزونده میشن.
میشه گفت این موضوع یعنی چند هدف رو با یک تیر زدن. هم از نظر وزنی افراد دچار لاغری و کاهش وزن میشن. و هم از نظر سلامت کبد از بیماری کبد چرب غیرالکلی پیشگیری میشه. چاقی از جمله نشونه های افزایش خطر بیماری کبد چرب غیر الکلی هست. بنابراین فراموش نکنید که بین کاهش وزن و سلامت کبد ارتباط مستقیم و قوی وجود داره.
رژیم کتوژنیک و کبد چرب در کنار ورزش
رژیم کتوژنیک و کبد چرب در کنار ورزش کردن و فعالیت های بدنی یعنی کاهش وزن ، تناسب اندام، بالا رفتن اعتماد به نفس، حفظ سلامت کبد و بدن و پیشگیری از مشکلاتی مثل کبد چرب غیر الکلی و …! در صورتی که شما در کنار رژیم کتوژنیک ورزش کنید، تاثیری که در نهایت اتفاق میوفته چند برابر خواهد بود.
به همین دلیله که توی رژیم کتوژنیک Z217 که به صورت اختصاصی برای هر فرد تنظیم میشه، ورزش های ساده مثل پیاده روی رو در نظر میگیریم. این ورزش ها باعث میشه که افراد در طول 21 روز رژیم حتی بیشتر از 7 کیلوگرم کاهش وزنی که ازش صحبت کردیم، کم کنن.
4. باکتری های روده و بیماری کبد چرب
مورد چهارمی که میتونه در نهایت روی کبد چرب تاثیر گذار باشه، باکتری های روده هستن. اگر این باکتری های از حالت عادی خودشون خارج بشن در نهایت به کبد حمله میکنن. این موضوع باعث میشه تا کبد چرب و بیماری هایی که بعد از اون ایجاد میشه اتفاق بیوفته.
علاوه بر این اندوتوکسین های روده باعث التهاب و تبدیل شدن کبد چرب غیر الکلی به استئاتواپاتیت غیر الکلی میشه. میشه گفت بهترین روش برای جلوگیری از این مشکل هم رژیم غذایی مناسبه. مصرف مواد غذایی حاوی فیبر باکتری های روده رو تغذیه و اون رو در برابر باکتری های بد محافظت میکنن. محدود کردن میزان مصرف قند ها هم در نهایت به بهبود سلامت باکتری های روده کمک میکنه.
حتما بخوانید » رژیم لو کرب یا کم کربوهیدرات
بیماری کبد چرب درمان میشود؟
با توجه به توضیحاتی که توی بخش قبلی داده شد قطعا به این نتیجه میرسیم که بیماری کبد چرب قابل درمان هست. یکی از مهم ترین دلایل این بیماری لایف استایل یا سبک زندگی غلطه. نداشتن برنامه غذایی درست و سالم در کنار ورزش نکردن در نهایت میتونه باعث بروز این بیماری بشه.
شاید برای شما جالب باشه اگر بدونید که داشتن یک برنامه غذایی کتوژنیک برای خیلی از مشکلات دیگه میتونه مناسب باشه. از جمله این مشکلات میشه به بیماری دیابت نوع 2 اشاره کرد.
حتما بخوانید » برنامه رژیم کتوژنیک برای لاغری
رژیم کتوژنیک و کبد چرب
تا اینجا به این نتیجه رسیدیم که ارتباط رژیم کتوژنیک و کبد چرب یک ارتباط معکوسه. یعنی داشتن یک رژیم کتوی اصولی، میتونه باعث درمان و کنترل کبد چرب بشه. برخلاف چیزی که عامه مردم تصور میکنن این مصرف بالای چربی نیست که باعث کبد چرب میشه. در واقع این قند ها و کربوهیدات ها هستن که مشکل رو به وجود میارن.
رژیم کتوژنیک اصول خاص خودش رو داره. توی نمونه استاندارد این رژیم، مصرف کربوهیدرات ها به 5% در روز کاهش پیدا میکنه. در عوض مصرف چربی های مفید به 70% و پروتئین ها به 25% افزایش پیدا میکنه. با این شرایط بدن بعد از مدتی وارد حالت کتوزیس میشه. در حالت کتوزیس به جای استفاده از کربوهیدرات و قند برای تامین انرژی از چربی ها استفاده میشه.
این یعنی بعد از مدتی بدن به حالت چربی سوزی خودکار میوفته و از چربی های اضافه ای که قبلا ذخیره کرده بود به عنوان سوخت استفاده میکنه. با توجه به تحقیقات انجام شده مشخص شده که رژیم کتوژنیک برای کبد چرب خوبه. بیشتر چربی هایی که توی کبد جمع میشه از DNL میان. DNL زمانی ایجاد میشه که بدن از کربوهیدرات یا پروتئین اضافی چربی میسازه.
با محدود کردن مصرف کربوهیدارت، قند و فروکتوز ورودی به بدن کاهش پیدا میکنه. در نتیجه دیگه چربی در کبد تولی نمیشه که بخواد باعث بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی بشه. علاوه بر این بدن در مقابل مقاومت به انسولین ایمن میشه که این مورد هم باعث پیشگیری از کبد چرب میشه.
مقالات دنیای کتوژنیک را به ترتیب بخوانید :
- رژیم کتوژنیک | راهنمای کامل، مزایا و معایب + نمونه برنامه PDF
- فواید رژیم کتوژنیک از زبان کارشناس تناسب اندام
- چگونه رژیم کتوژنیک بگیریم ؟
- مواد غذایی مجاز در رژیم کتوژنیک ؛ به همراه نسخه PDF
- 15 عوارض جانبی رژیم کتوژنیک
- ریزش مو در رژیم کتوژینیک ؛ علت، جلوگیری و درمان
- صبحانه کتوژنیک ؛ 35 دستور غذایی ویژه صبحانه کتویی
- آشپزی کتوژنیک ؛ 10 دستور نهار کتوژنیک برای ایرانی ها
- شام کتوژنیک ؛ 10 دستور شام کتوژنیک ویژه ایرانی ها
- برنامه رژیم کتوژنیک برای لاغری + دانلود رایگان برنامه PDF
- 12 مکمل غذایی رژیم کتوژنیک که باید بشناسید!
- رژیم کتوژنیک و اتکینز چه تفاوتی دارند؟ ( مقایسه کامل )
- خارج شدن از رژیم کتوژنیک چگونه است؟
- رژیم کتوژنیک جنگجویان + کاملترین نمونه برنامه کتو جنگجویان
- رژیم کتوژنیک و کبد چرب با هم ارتباط دارند؟