رژیم گوشت خواری چیست و چطور باعث لاغری میشود؟

اگر از خوردن انواع گوشت، لذت می برید، پیروی از یک رژیم گوشت خواری با پروتئین بالا و کربوهیدرات کم، میتونه برای شما، گزینه مناسبی برای کاهش وزن باشه. افرادی که علاقه مند به استفاده از یک رژیم لاغری با پروتئین بالا هستن و تا الان موفق به کاهش وزن خوب و قابل توجه نشدن، میتونن از این رژیم استفاده کنن. علاوه بر این افرادی که در رشته بدنسازی فعالیت میکنن و به شدت به عضله سازی اهمیت میدن هم میتونن از این رژیم بهره ببرن.
مطالعه این مقاله برای چه افرادی مفید است؟
- در مقابل افرادی که وجترین هستن و علاقه به مصرف گیاهان برای لاغری دارن، افرادی هم هستن که طرفدار مصرف گوشت هستن. این رژیم میتونه یک رژیم مناسب برای این دسته از افراد باشه. البته پیروی از رژیم گوشت خواری، میتونه کمی هزینه بر باشه. بنابراین در صورتی که از نظر هزینه و خرج کردن برای تهیه گوشت، مشکلی ندارین و علاقه مند به خوردن غذاهای گوشتی هستید، پیشنهاد میشه این مقاله رو مطالعه کنید.
فهرست موضوعی این مقاله
- رژیم گوشت خواری چیست؟
- نکات مهم در رژیم گوشت خواری
- رژیم گوشت خواری چه مزایا و فوایدی دارد؟
- رژیم گوشت خواری با چه عوارضی ممکن است همراه باشد؟
- عوارض گذرا در رژیم گوشت خواری
- برنامه غذایی گوشت خواری
- نمونه برنامه رژیم گوشت خواری
- کلام آخر
رژیم گوشت خواری چیست؟
رژیم گوشتخواری، منحصراً شامل مصرف غذاهایی با منشا حیوانی، مثل انواع گوشت، ماهی، تخم مرغ و لبنیات کم لاکتوز هست. غذاهای دیگه مثل میوه ها و سبزیجات، غلات، لبنیات با لاکتوز بالا، قندها و روغن های گیاهی، از رژیم غذایی گوشتخواران، حذف یا کاملا محدود، میشه.
برنامه غذایی رژیم گوشت خواری، مشابه رژیم های کتوژنیک، مصرف کربوهیدرات ها رو محدود میکنه.اما آنها را به طور کامل کنار نمیگذاره. از طرفی هم میشه گفت این رژیم، کاملاً مخالف رژیم وگان هستش.
گوشت قرمز به تنهایی حاوی مقادیر زیادی آهن، روی، ویتامین B12 و D است. این یکی از نکات مثبت رژیم گوشت خواری هستش که در رژیم وگان دیده نمیشه. کربوهیدرات ها، که در گیاهان به وفور وجود داره، تنها عناصر مغذی غیر ضروری هستن. این یعنی این که برای زنده موندن، بدن ما به چربی و پروتئین نیاز داره.
رژیم های کم کربوهیدرات هم بر این اصل کار میکنن. کاهش سطح کربوهیدرات و قند خون، باعث میشه تا بدن به حالت کتوز یا چربی سوزی وارد بشه و این موضوع، منجر به کاهش وزن میشه.
نکات مهم در رژیم گوشت خواری
از آنجا که رژیم گوشت خواری، کربوهیدرات را حذف میکنه، طبیعیه که پیروان این رژیم نباید از غذاهای ناسالم مثل کیک، شیرینی، سیب زمینی سرخ کرده یا کلوچه استفاده کنن.
با شروع این رژیم، غذاهای سرشار از پروتئین مثل شیر، گوشت، ماهی و تخم مرغ باید مصرف بشه. در مقابل از غذاهایی مثل کربوهیدرات و چربی تا حد زیادی محدود میشن. مواد غذایی مجاز و غیر مجاز در این رژیم رو هم کمی جلوتر به صورت کامل توضیحات خواهیم داد. در نهایت هم یک برنامه رژیم 7 روزه گوشت خواری به همراه جدول رژیم گوشت خواری برای لاغری در اختیار شما قرار میگیره.
در این رژیم نیازی به کالری شماری یا گرسنگی کشیدن نیست، اما بعد از سیر شدن، غذا خوردن ممنوعه. این یکی از نکات مهم رژیم گوشت خواری هست. با توجه به ماهیت پروتئین، خوردن این دسته از مواد غذایی خیلی سریع باعث میشه بدن احساس سیری داشته باشه. این احساس سیری مثل کربوهیدرات ها، خیلی زود از بین نمیره. بنابراین فرد دیرتر گرسنه میشه و مقدار کالری کمتری در طول روز مصرف میکنه.
توجه داشته باشید که مصرف گوشت های فرآوری شده در این رژیم ممنوعه. دلیل این موضوع وجود مواد مضر نگهدارنده مثل نیترات مصنوعی هستش که میتونه روی سلامت بدن، تاثیر منفی بگذاره.
برای طبخ انواع گوشت ها در این رژیم، باید اون رو به صورت آب پز، گریل شده، کبابی، استیک بدون روغن بپزید. علاوه بر این در طول روز باید 9-12 لیوان آب هم مورد استفاده قرار بگیره.
رژیم گوشت خواری چه مزایا و فوایدی دارد؟
در این بخش اطلاعات مفیدی رو در مورد استفاده از رژیم گوشت خواری و فوایدی که میتونه برای بدن همراه داشته باشه، قرار داده شده.
1) تاثیر خوب در کاهش وزن
مشابه رژیم کتوژنیک، پیروی از رژیم غذایی با مصرف غذاهای گوشتی، میتونه به شما کمک کنه تا سریعتر وزن کم کنید. چون در حال تغییر منبع اصلی تامین انرژی بدن هستید. با این تفاوت که در رژیم کتو روی مصرف چربی تمرکز میشه. اما در رژیم گوشت خواری منبع تامین انرژی ، از کربوهیدرات به پروتئین تغییر پیدا میکنه.
سیستم متابولیسم بدن میتونه از چربی ذخیره شده بدن، برای سوخت استفاده کنه. این یعنی اینکه شما میتونید چربی بدن خودتون رو بسوزونید و از اون به عنوان انرژی استفاده کنید. علاوه بر این، همونطور که گفتیم، چربی و پروتئین بسیار سیر کننده هستن. همچنین گوشت ها هورمون های گرسنگی شما رو تنظیم و اشتهای شما رو کاهش میدن.
2) کاهش التهاب های بدن
مصرف غذاهای غنی از کربوهیدرات، باعث افزایش التهاب میشن. روغن های گیاهی، غذاهای فرآوری شده و حتی بعضی از مواد مغذی موجود در گیاهان با افزایش پاسخ های التهابی در بدن ارتباط دارن. پیروی از رژیم گوشت خواری باعث کاهش التهاب، درد مزمن و بهبود آرتریت روماتوئید، میشه.
3) تاثیر مثبت روی هورمون ها
نتایج حاصل از تحقیقات، نشون داده که رژیم های غذایی حاوی چربی های سالم، باعث بهبود سطح هورمون های بدن، مثل تستوسترون میشن.
4) بالا رفتن انرژی و تمرکز
بیشتر افرادی که از این رژیم پیروی میکنن، به علت مصرف چربی و پروتئین سالم انرژی بدنشون بعد از گذشت چند روز، افزایش پیدا کرده و تمرکز و قدرت ذهنی بالایی خواهد دارن. این موضوع احتمالاً به دلیل محدود شدن کربوهیدرات ها و سازگار شدن بدن با چربی ( چربی های زائد مصرف شده )، برای تامین انرژی هست.
مطالعات نشون داده كه چربی های سالم خاصیت محافظتی برای نورون ها دارن. مغز، چربی های سالم رو به عنوان انرژی، بیشتر از کربوهیدرات ها، ترجیح میده.
5) مناسب برای سیستم ایمنی و سلامت استخوان ها
در یک رژیم غذایی متعادل، یکی از نقش های ویتامین C در بدن، تشکیل کلاژن هست. اما اسیدهای آمینه ی مازادی که از مصرف یک غذای گوشتی، دریافت می کنید، باعث تامین کلاژن بدن و بهبود سلامت غضروف و استخوان ها میشه.
رژیم گوشت خواری با چه عوارضی ممکن است همراه باشد؟
درسته که این رژیم یک راهکار مناسب برای دریافت پروتئین هست، اما پروتئین به تنهایی نمیتونه برای بدن کافی باشه.
عوارض گذرا در رژیم گوشت خواری
در روزهای ابتدایی پیروی از این رژیم، احتمالا دچار احساس خستگی، بی حالی و بدخلقی و سردرد میشید. شاید هم در خوابیدن مشکل پیدا کنید و یا خشکی و بدبو شدن دهان رو تجربه کنید. این یک قسمت طبیعی از روند رژیم گوشت خواری هست.
چون بدن شما در حال عادت کردن به استفاده از چربی به عنوان انرژیه. برای مقابله با این عوارض، مصرف آب رو طول روز فراموش نکنید. پیشنهاد میکنیم برای مقابله بهتر با این عوارض، مقاله ی « عوارض رژیم کتوژنیک » رو مطالعه کنید.
سایر معایب این رژیم
فیبر فقط در گیاهان وجود داره. این ماده به حرکات روده ای و افزایش میزان باکتری های مفید روده، کمک میکنه. کمبود فیبر میتونه منجر به یبوست و مشکلات گوارشی بشه و سیستم ایمنی بدن رو تضعیف کنه. علاوه بر اینها، کمبود اون در دراز مدت میتونه احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ رو افزایش بده.
همچنین مصرف گوشت زیاد، باعث افزایش سدیم و چربی های اشباع میشه. سدیم اضافی میتونه اند منجر به سردرد، تورم و بروز بیماری کلیه هم بشه. همچنین چربی های اشباع مازاد، میتونه خطر سکته مغزی رو هم بالا ببره.
مصرف بعضی از گوشت ها دارای چربی اشباع زیادی هستن. این گوشت ها میتونن سطح کلسترول رو در خون افزایش بدن. این موضوع، در طولانی مدت میتونه خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب رو در فرد، افزایش بده.
پیروی از رژیم گوشت خواری در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه، به علت داشتن مقادیر پروتئین بالا، میتونه بسیار آسیب زننده باشه. همینطور، محدود کردن تنوع مواد غذایی در رژیم غذایی، می تونه برای افراد باردار یا شیرده خطرناک باشه.
این رژیم میتونه به افرادی که کلسترول بالا دارن، توصیه نمیشه. چون هیچ نوع چربی مفیدی از جمله روغن نارگیل، زیتون یا آووکادو در اون وجود نداره.
برنامه غذایی گوشت خواری
بعد از بررسی نقاط قوت و ضعف رژیم گوشت خواری، وقت اون رسیده تا در این بخش، به بررسی غذاهای مجاز و غیر مجاز در رژیم گوشت خواری بپردازیم. شما میتونید با استفاده از این اطلاعات در مورد کلیات روش اجرای این برنامه غذایی مطلع بشید. در ادامه هم یک نمونه برنامه رژیم گوشت خواری هم برای شما قرار داده شده.
مواد مغذی اصلی : پروتئین و چربی چربی؛
مقدار کربوهیدرات مجاز: تقریباً 5 تا 10 درصد از کل کالری مصرفی؛
غذاهای مجاز: غذاهایی با حیوانی (انواع گوشت، ماهی، تخم مرغ، عسل، برخی از لبنیات کم لاکتوز)؛
غذاهای غیر مجاز: انواع مختلف میوه و سبزیجات، انواع دانهها، غلات و نان، تمام حبوبات، انواع آجیل و تنقلات ناسالم؛
نمونه برنامه رژیم گوشت خواری برای لاغری (Carnivore Diet)
در این بخش یک برنامه گوشت خواری مناسب برای کاهش وزن در اختیار شما قرار میگیره. این برنامه 7 روزه هست که در نهایت میتونه به کاهش وزن کمک کنه.
قوانین کلی
- آب زیاد بنوش (۸ تا ۱۰ لیوان در روز)
- نمک به اندازه کافی مصرف کن (برای جلوگیری از سردرد و ضعف)
- نوشیدنی مجاز: آب، چای تلخ، قهوه سیاه (بدون شیر و شکر)
- اگر گرسنه نیستی، وعده رو حذف کن (مجاز است)
روز اول
صبحانه: 3 تخممرغ نیمرو + 2 تکه بیکن
ناهار: 200 گرم استیک گوساله + کمی دنبه
شام: 200 گرم مرغ با پوست، پخته در کره حیوانی
نوشیدنی: عصاره استخوان
روز دوم
صبحانه: 2 عدد تخممرغ آبپز + 50 گرم پنیر (در صورت تحمل لبنیات)
ناهار: 250 گرم گوشت چرخکرده پرچرب
شام: 2 عدد تخممرغ عسلی + دل و جگر گوسفند یا مرغ (100 گرم)
نوشیدنی: آب + چای تلخ
روز سوم
صبحانه: استیک گوساله (150 گرم) + دنبه
ناهار: ماهی سالمون یا تن (200 گرم) سرخشده در کره
شام: 3 تخممرغ نیمرو + 2 عدد سوسیس خانگی بدون افزودنی
نکته: تنوع چربی حیوانی مهم است
روز چهارم
صبحانه: مغز یا زبان گوسفند (در صورت تمایل)
ناهار: مرغ سوخاری بدون آرد با پوست (250 گرم)
شام: گوشت گردن یا راسته گاو پختهشده
نوشیدنی: عصاره استخوان
روز پنجم
صبحانه: 2 تخممرغ نیمرو + 50 گرم پنیر پرچرب
ناهار: 250 گرم دل و جگر مرغ یا گاو + کره
شام: گوشت چرخکرده با چربی بالا + تخممرغ نیمرو
نکته: احشام منبع آهن و ویتامین A هستند
روز ششم
صبحانه: تخممرغ عسلی + دنبه سرخشده
ناهار: استیک یا فیله مرغ در روغن گاوی
شام: ماهی چرب (مثلاً سالمون یا ساردین)
نوشیدنی: چای سبز تلخ (در صورت تمایل)
روز هفتم
صبحانه: 3 تخممرغ + گوشت مانده شب قبل
ناهار: راسته گوساله یا گردن با استخوان (آبپز یا گریل)
شام: انتخاب آزاد از وعدههای قبلی
پیشنهاد: روز هفتم را سبکتر نگه دار
جدول رژیم گوشتخواری ۷ روزه
روز | صبحانه | ناهار | شام |
---|---|---|---|
روز 1 | 3 تخممرغ نیمرو + 2 تکه بیکن | 200 گرم استیک گوساله + کمی دنبه | 200 گرم مرغ با پوست (پخته در کره حیوانی) |
روز 2 | 2 تخممرغ آبپز + 50 گرم پنیر (در صورت تحمل) | 250 گرم گوشت چرخکرده پرچرب | 2 تخممرغ عسلی + 100 گرم جگر یا دل مرغ/گوسفند |
روز 3 | 150 گرم استیک گوساله + دنبه | 200 گرم ماهی سالمون یا تن در کره حیوانی | 3 تخممرغ نیمرو + 2 سوسیس خانگی بدون افزودنی |
روز 4 | 100 گرم مغز یا زبان گوسفند | 250 گرم مرغ سوخاری بدون آرد با پوست | گوشت گردن یا راسته گاو (آبپز یا گریلشده) |
روز 5 | 2 تخممرغ نیمرو + 50 گرم پنیر پرچرب | 250 گرم دل و جگر مرغ یا گاو + 1 قاشق کره حیوانی | گوشت چرخکرده پرچرب + 2 تخممرغ نیمرو |
روز 6 | 2 تخممرغ عسلی + 50 گرم دنبه سرخشده | 200 گرم فیله مرغ یا استیک در روغن گاوی | 200 گرم ماهی چرب (سالمون یا ساردین) |
روز 7 | 3 تخممرغ + باقیمانده گوشت شب قبل | 250 گرم راسته گوساله یا گردن با استخوان | انتخاب آزاد از وعدههای قبلی (ترجیحاً سبکتر) |
کلام آخر
هدف اصلی این رژیم، حذف کربوهیدرات از برنامه غذایی و مصرف غذاهایی با منشا حیوانی هست. این رژیم غذاییِ مبتنی بر پروتئین، باعث از بین بردن سریع چربی های اضافه بدن، میشه. به این دلیل که، زمانی که شما پروتئین نامحدود و زیادی و مقدار کمی چربی استفاده می کنید، بدن شروع به مصرف و سوزاندن ذخایر چربی موجود، میکنه.
البته درسته که رژیم گوشتخواری با مزایای بسیار زیادی همراه هست، اما پیروی از اون در طولانی مدت، میتونه برای سلامتی مضر باشه. دلیل این موضوع کمبود منابع غذاییِ حیاتی و مغذی، مثل فیبر هست. بنابراین، بهتر هست که قبل از شروع پیروی از این رژیم، با یک پزشک متخصص تغذیه مشورت کنید.