چگونه دوپامین را کاهش دهیم؟
زندگی انسان از قرن 17 به بعد با روشنفکری افراد رو به بهبود قدم برداشت. به طوری که ما در حال حاضر دسترسی بیشتری به امکاناتی مثل سلامت، مواد غذایی، طول عمر بالا و … داریم. از طرفی هم در طی 3 دهه قبل میزان مرگ و میر انسان ها با شدت بیشتری روبرو بوده. البته دلیل این موضوع به عواملی مثل خودکشی، مصرف بی رویه الکل و مواد مخدر ارتباط داره. اما این موضوع چه ارتباطی با موضوع مقاله ما یعنی « چگونه دوپامین را کاهش دهیم ؟ » داره؟
مطالعه این مقاله برای چه افرادی مفید است؟
- ممکنه بنابه هر دلیلی در حال حاضر تصور میکنید که میزان دوپامین موجود در بدن شما افزایش پیدا کرده. در این صورت مطالعه این مقاله میتونه بهتون کمک کنه تا دید بهتری نسبت به این موضوع که چطور باید میزان دوپامین مغز رو کاهش داد، پیدا کنید.
فهرست موضوعی این مقاله
- چگونه دوپامین را کاهش دهیم؟ کاهش سطح دوپامین در مغز انسان
- کاهش سطح دوپامین در بدن
- روش کاهش دوپامین
- استفاده از داروهای ضد روان پریشی
- مصرف کافئین را محدود کنید
- استفاده از مکمل های گیاهی
- استفاده از رژیم دوپامین برای چه افرادی مجاز نیست ؟
- جمع بندی ؛ سطح دوپامین موجود در مغز را متعادل نگه دارید!
چگونه دوپامین را کاهش دهیم؟ کاهش سطح دوپامین در مغز انسان
کارشناسان و اساتید دانش پزشکی اعتقاد دارن که در حالت کلی هر کدوم از علائم بالینی در بدن انسان، میتونه یک بیماری یا اختلال شناخته بشه. این موضوع میتونه ناشی از اختلال در تنظیم داخلی بدن انسان باشه. اما بیماری هایی مثل اعتیاد، فشار خون بالا و دیابت نوع 2 در اثر اختلال تنظیمات داخلی به وجود نمیان.
در واقع ترشح مختصر دوپامین در بدن میتونهن یک حالت رضایت بخش و یک مکث رو ایجاد کنه. زمانی که پالس از بین میره، بدن به دنبال از سر گیری نیاز های دیگه میره.
بر این اساس میشه گفت که انسان به شکل مداوم در انتظار عامل ایجاد کننده حس مثبت بعدی هست. همین عامل می تونه دلیلی برای فراهم سازی پالس بعدی دوپامین باشه. همزمان با تحریک قوی، میزان حساسیت بدن به دریافت دوپامین کاهش پیدا میکنه.
در واقع افزایش سطح دوپامین در بدن، در بلند مدت میتونه حساسیت گیرنده های دوپامین رو کاهش بده. با توجه به این موضوع بدن خواستار افزایش بیشتر دریافت دوپامین میشه. بنابراین بیشتر از هر چیزی بدن طالب کوکائین، هروئین، نیکوتین، الکل و قند خواهد بود.
حتما بخوانید » رژیم ترموژنیک برای چربی سوزی فوقالعاده است!
کاهش سطح دوپامین در بدن
کادر پزشکی و درمان که در این زمینه فعالیت می کنن دوپامین رو به عنوان یک ماده که شباهت بسیار زیادی به آدرنالین دارد تشبیه میکنن. این در حالیه که به شکل طبیعی بدن میتونه سطح دوپامین رو تنظیم کنه. اما این امکان هم وجود داره که گاهی این ماده شیمیایی موجود در مغز با افزایش و یا کاهش روبرو بشه.
سطح پایین دوپامین موجود در مغز میتونه موجب اختلالاتی مثل پارکینسون و بعضی از انواع اضطراب بشه. از طرفی هم افزایش میزان دوپامین در خون میتونه منجر به تکانش، بیش فعالی و اعتیاد بشه.
در دنیای امروز برای این که اختلالاتی مثل نا امیدی، استرس، اضطراب و … معالجه بشه، اکثر افراد به دنبال استفاده از دارو های جدید هستن. اما باید توجه داشته باشید که هر داروی جدید میتونه بدن رو وادار به سازگاری های بیشتری کنه. بنابراین فرد به جای دست پیدا کردن به سلامت واقعی، به سمت شرایط ناپایدار قدم بر میداره.
خیلی از کارشناس ها در جواب این سوال که « چگونه دوپامین را کاهش دهیم؟ » بهترین راه حل رو استفاده از داروهای متفاوت میدونن. اما بهتره بدونید که دارو های مورد استفاده در درمان اعتیاد، با مسدود کردن مدار پاداش میل به دریافت دوپامین رو کاهش میدن.
در واقع این دارو ها با متضاد کردن گیرنده های مواد افیونی مغز کار می کنن. نکته مهم ماجرا اینجاست که بعد از گذشت مدتی از جلوگیری تاثیرات دوپامین، این استراتژی برعکس عمل میکنه. به بیان ساده تر بعد از زمان طولانی از دریافت این داروها، استفاده از اونها اصلا نمیتونه به عنوان یک داروی خوب عمل کنه.
حتما بخوانید » رژیم متابولیک چیست ؟
روش کاهش دوپامین
در جواب این سوال که چگونه دوپامین را کاهش دهیم؟ اولین و مطمئن ترین راه حلی که ما برای کاهش سطح دوپامین موجود در مغز به شما پیشنهاد می کنیم، مشورت با پزشک متخصص در این زمینه هست. اما علاوه بر این روش شما میتونید از راه های دیگه ای هم نیز برای کاهش این ماده شیمیایی در بدن استفاده کنید. این روش ها عبارتند از:
استفاده از داروهای ضد روان پریشی
پس از این که به متخصص مراجعه کردید، در مورد داروهایی که ضد روان پریشی موجود پرس و جو کنید. در حقیقت بنا به گفته محققان در این زمینه، داروی ضد روان پریشی در دسته دارو هایی قرار میگیرن که می تونن سطح دوپامین موجود در مغز رو تحت تاثیر قرار بدن.
این دارو در درمان بیماری های روانی مثل اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار می گیرن. با این حال استفاده از اونها تنها در اختلالات روانی محدود نمیشه. بعضی از این داروها برای کاهش میزان دوپامین در موارد رفتار های تکانشی، لکنت زبان و اعتیاد مورد استفاده قرار میگیرن.
مصرف کافئین را محدود کنید
برای این که بتونید میزان این ماده شیمیایی رو در مغز کاهش بدین، بهتره از مصرف خوراکی های حاوی کافئین اجتناب کنید. چرا که کارشناسان و متخصصانی که در این زمینه در دانشگاه واشنگتن مشغول فعالیت هستن، معتقد هستن که استفاده از کافئین میتونه دوپامین موجود در مغز رو آزاد کنه.
در صورتی که با بیش فعالی و رفتار های پرخاش گرانه مبارزه میکنید، استفاده از کافئین میتونه با آزاد سازی دوپامین این مشکل رو افزایش بده. به همین خاطر در جواب این سوال که چگونه دوپامین را کاهش دهیم؟ پیشنهاد ما به شما استفاده حداقل از مصرف قهوه، چای سیاه، نوشابه کافئین دار هست.
استفاده از مکمل های گیاهی
بهره گیری از مکمل های گیاهی میتونه در کاهش سطح دوپامین موجود در بدن موثر واقع بشه. بعضی از گیاهان میتونن میزان ماده شیمیایی با نام سروتونین رو در مغز افزایش بدن. این ماده به خودی خود قاد هست سطح دوپامین رو کاهش بده. از جمله این گیاهان داروئی میشه به جینسینگ، سنت جان ورت (گل راعی) و قاصدک اشاره کرد.
اما با این وجود می بایست قبل از استفاده این نوع مکمل های گیاهی، با پزشک خودتون در این رابطه مشورت کنید. این نوع از داروها به عنوان یک راه حل موثر در درمان کاهش دوپامین توسط اداره دارو و غذا آمریکا هنوز تایید نشدن و شواهد علمی در این زمینه بسیار محدود هستش.
حتما بخوانید » رژیم فلکسترین چیست؟ همه چیز در مورد برنامه رژیم فلکسترین
استفاده از رژیم دوپامین برای چه افرادی مجاز نیست ؟
اگر شما جزو افرادی هستین که قصد دارین میزان دوپامین موجود در بدنتون رو کاهش بدین، نباید به استفاده از رژیم دوپامین برای کاهش وزن فکر کنید. در دنیای رژیم های لاغری، رژیمی تحت عنوان رژیم دوپامین وجود داره که با بالا بردن این ماده در بدن در نهایت به کاهش وزن کمک میکنه. در صورتی که علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در این مورد هستین، پیشنهاد میکنم مقاله ی « رژیم دوپامین چیست؟ + نمونه رژیم دوپامین برای لاغری » رو مطالعه کنید.
جمع بندی ؛ سطح دوپامین موجود در مغز را متعادل نگه دارید!
برای این که میزان دوپامین موجود در مغز رو مورد ارزیابی قرار بدین، بهتره زیر نظر پزشک این اقدامات لازم رو انجام بدین. میزان متعادل دوپامین در بدن به طور کلی میتونه وابسته به سلامت روانی و اختلالات عصبی باشه. از اونجایی که می بایست در مصرف غذاهای متعدد و سالم هم تعادل داشته باشیم، ضروریه که سطح دوپامین رو هم در مقدار درست اون نگه داریم. پایین بودن سطح دوپامین موجود در بدن میتونه منجر به بی انگیزه بودن، بی حوصلگی و عدم لذت از خوشی های روزانه بشه.
این در حالیه که میزان بالای اون در بدن هم میتونه عواقب بدی مثل پرخاشگری رو در انسان به وجود بیاره. در حقیقت با افزایش این ماده شیمیایی در مغز شما ریسک پذیر تر میشید. اما در مقابل اطرافیان رفتار تهاجمی تری از خودتون نشون میدین. به همین خاطر متعادل سازی دوپامین میتونه کیفیت زندگی شما رو بیشتر کنه.