فست در رژیم به چه معناست ؟
روزه داری متناوب یا منقطع، برنامهی غذایی هست که فرد در بعضی از روزهای هفته یا در ساعاتی از روز، بدون داشتن پیامدهای مخرب سلامتی، تا حدی روزه میگیره. فست در رژیم (Fast Diet) یا رژیم فستینگ هم نوعی روزه داری متناوب و یک برنامه غذایی کم کالری و کم کربوهیدرات به حساب میاد. هدف فست در رژیم کمک به فرد در حال کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن و تنظیم هورمون های مرتبط با کنترل وزن و کاهش اشتها هست. در ادامه ی این مطلب، به بررسی موضوع فست در رژیم، شرایط اون و فواید و عوارض احتمالی اینکار می پردازیم. با ما همراه باشید.
مطالعه این مقاله برای چه افرادی مفید است ؟
- ممکنه شما هم جزو و افرادی باشید که در مورد فست در رژیم چیزهایی به گوشتون خورده اما اطلاعات کافی در این مورد رو ندارین. اگر تصور میکنید که احتمالا استفاده از این روش میتونه گزینه ی خوبی در کنار رعایت یک رژیم غذایی درست، برای کاهش وزن باشه، مطالعه این مقاله میتونه کمک زیادی بهتون بکنه.
فهرست موضوعی این مقاله
- فست در رژیم یعنی چه؟
- فست در رژیم چگونه باید انجام شود؟
- فست در رژیم چه فوایدی برای بدن دارد؟
- چه کسی نباید رژیم روزه داری یا فست در رژیم را امتحان کند؟
- فست کردن یا فستینگ چه عوارضی می تواند داشته باشد؟
- سخن پایانی
فست در رژیم یعنی چه؟
به طور کلی، روزه داری متناوب یا فست در رژیم، یک استراتژی رژیم غذایی هست. این استراتژی شامل دوره های متناوب غذا خوردن و روزه داری طولانیه که به بدن این امکان رو میده تا از انرژی و چربی ذخیره شده خودش استفاده کنه.
تفاوت فست در رژیم با روزه گرفتن در ماه رمضان این هست که در زمان فست در رژیم، مصرف آب و نوشیدنی های کم کالری مثل قهوه و چای، مجاز هست.
در هنگام فست، شما پنج روز از هفته به طور عادی غذا میخورید. در دو روز غیر متوالی هفته هم، حدود 25٪ از کالری روزهای عادی رو دریافت میکنید. مثلا اگر در یک روز عادی 2000 کالری مصرف می کنید، در زمان فست، باید 500 کالری دریافت کنید.
در طول این مدت باید از غذاهای پر پروتئین مثل مرغ، گوشت، آجیل و حبوبات و همچنین میوه ها و سبزیجات و غنی از فیبر و غنی از مواد مغذی مصرف بشه.
در پنج روز دیگه ی هفته یا ساعاتی از روز، محدودیتی برای صرف غذا وجود نداره. اما این آزادی به معنای پرخوری کردن و یا خوردن غذاهای ناسالم نیست.
درک این نکته مهمه که فست در رژیم، به معنای گرسنگی کشیدن نیست. شما فقط مقدار و نوع غذایی رو که روزانه مصرف می کنید رو محدود می کنید.
با انجام فست در رژیم میتونید سریعتر لاغر بشید. چون بدن شما به میزان قابل توجهی، کالری کمتری دریافت میکنه. بنابراین برای تامین انرژی مورد نیاز خودش، ذخایر چربی رو مورد هدف قرار میده. البته استفاده از این تکنیک در کنار یک رژیم اصولی، نتیجه بهتری رو به همراه داره.
نکته مهم
این نکته رو به یاد داشته باشید که فست در رژیم فقط یک الگوی غذایی هست. اما این به این معنی نیست که شما نباید ورزش کنید. در واقع، داشتن فعالیت بدنی، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت رو کاهش میده.
علاوه بر این به شما کمک میکنه کاهش وزن سریع تر و با کیفیت تری رو تجربه کنید و سطح انرژیتون هم افزایش پیدا کنه. بیشتر متخصصان تغذیه پیشنهاد میکنن حداقل 30 دقیقه ورزش با شدت آرام یا متوسط، رو در بیشتر روزهای هفته داشته باشید.
فست در رژیم چگونه باید انجام شود؟
چندین روش مختلف برای انجام فست در رژیم وجود داره. اما همه اونها بر اساس انتخاب دوره های زمانی منظم برای غذا خوردن و روزه داری هستن. به عنوان مثال، ممکنه هر روز فقط در یک دوره هشت ساعته غذا بخورید و مابقی ساعت ها رو روزه بگیرید. یا ممکنه دو روز در هفته فقط یک وعده غذایی در روز بخورید. این ها همه مدل های مختلف به کارگیری فست در رژیم هست. در ادامه انواع مختلف این روش رو به صورت جداگانه بهتون معرفی میکنیم.
16: 8
این روش انجام فست در رژیم، شامل روزه داری به مدت 16 ساعت و 8 ساعت غذا خوردن، میشه. شما تمام وعده های غذایی خودتون رو در یک بازه زمانی 8 ساعته میخورید. سپس 16 ساعت باقی مانده رو باید به صورت روزه داری بگذرونید. این کار باید به صورت روزانه انجام بشه. در واقع باید دو یا سه وعده غذایی در مدت 8 ساعت مصرف بشه.
12:12
این نوع فست که به عنوان روزه 12 ساعته شناخته میشه، به این صورت هست که بعد از صرف آخرین وعده غذایی در روز، 12 ساعت صبر می کنید تا دوباره بتونید غذا بخورید. به عنوان مثال، اگر شام رو در ساعت 9 شب صرف کردید، صبحانه رو باید ساعت 9 صبح روز بعد، بخورید.
20: 4
این نوع فست در رژیم، شامل یک دوره غذا خوردن 4 ساعته و 20 ساعت روزه داری هستش. به عنوان مثال، ممکنه هر روز بین ساعت 2 بعد از ظهر تا 6 بعد از ظهر غذا بخورید. این یعنی باید 20 ساعت دیگه رو روزه بگیرید. خوردن یک وعده غذایی مفصل یا دو وعده غذایی کوچکتر در طول چهار ساعت از روز در این نوع فست باید رعایت بشه. از بین روش های مختلف فست، این مدل نسبتا کمی مشکل تر هستش.
2:5
این نوع از روزه داری متناوب، بیشترین حمایت علمی از طرف متخصصان رو داره. مدل 2/5 شامل پنج روز غذا خوردن منظم و عادی در طول هفته و دو روز روزه داری میشه. در این دو روز روزه داری، مجاز به خوردن 500-600 کالری در روز هستید. این مقدار کالری رو میشه در هر زمان از روز به صورت تک وعده یا چند وعده مصرف کرد.
فست 24 ساعت
این روش، شامل روزه داری از وعده شام تا وعده شام روز دیگه(یا ناهار تا ناهار) هست. اگر شام رو در روز اول بخورید، صبحانه و ناهار فردا حذف میشه و فقط شام می خورید. این نوع فست، به عنوان رژیم یک وعده در روز یا OMAD شناخته میشه و یک الی دو بار در هفته انجام میشه.
فست در رژیم چه فوایدی برای بدن دارد؟
- کاهش وزن و افزلیش چربی سوزی و سوخت و ساز بدن؛
- پاکسازی سموم بدن و پاکسازی کبد؛
- افزایش سلامت سیستم گوارش؛
- کاهش سطح انسولین و قند خون و کلسترول بد؛
- افزایش ترشح هورمون رشد؛
- افزایش تمرکز و بهبود حافظه؛
- افزایش سطح انرژی بدن و داشتن احساس خوب در طول روز.
چه کسی نباید رژیم روزه داری را امتحان کنند؟
- افرادی مبتلا به دیابت نوع 1 و 2؛
- افرادی که یا از طیف وسیعی از داروها از جمله انسولین استفاده می کنن؛
- کودکان و افراد زیر 18 سال؛
- خانم های باردار یا شیرده؛
- افرادی که دچار اختلالات خوردن مانن مشکل در بلع یا بی اشتهایی هستن؛
- افراد مبتلا به نقرس و دارای اسید اوریک بالا؛
- افراد مبتلا به بیماری های کبدی یا کلیوی یا بیماران قلبی.
فست کردن یا فستینگ چه عوارضی می تواند داشته باشد؟
عوارض جانبی انجام فست، میتونه شامل بروز یبوست، سردرد، بوی بد دهان، بیماری کیسه صفرا، نقرس و التهاب کبد باشه.
برای جلوگیری از بروز این عوارض، مطمئن بشید که مقدار مناسبی آب در روز مینوشید. (چای یا قهوه هم خوبه اما آب بهتره). علاوه بر این مصرف مقدار نمک کافی هم جزو مواردی هست که باید بهش دقت بشه.
نکته ای که باید بهش دقت بشه این هست که حتما قبل از شروع استفاده از فست در رژیم، با پزشک مشورت کنید. دلیل این موضوع تفاوت در شرایط بدنی هست.
نتایج تحقیقات نشون میده که دو تا چهار هفته طول میکشه تا بدن شما به فست کردن عادت کنه. اما بعد از گذشت این مدت زمان، بدنی شاداب، سالم و سرحالتری دارین و از شر چربی های اضافه هم به مرور زمان خلاص میشید.
سخن پایانی
داشتن یک رژیم غذایی سالم، کلید لاغری، رسیدن به تناسب اندام و سلامت جسم و روح هستش. اگر تصمیم به انجام فست دارید، داشتن یک برنامه غذایی سالم و مقوی، بسیار مهمه. حتی اگر کم غذا می خورید، باز هم باید ویتامین های ضروری، مواد معدنی و مواد مغذی مورد نیاز بدن رو دریافت کنید. پس سعی کنید مصرف میوه، سبزیجات، پروتئین، غلات و چربی های سالم رو در برنامه غذایی روزانه خودتون قرار بدین. ضمنا مصرف مکمل های مولتی ویتامین برای جلوگیری از کمبود مواد مغذی هم نباید فراموش بشه.
مقالات مرتبط با فست را به ترتیب بخوانید
- رژیم فستینگ چیست ؟ نقد و بررسی کامل + برنامه
- فست در رژیم به چه معناست ؟